Interacţionăm în fiecare zi cu diverşi oameni şi, în mod firesc, nu suntem de acord în toate. Ţinând cont de faptul că organizaţiile sunt din ce în ce mai puţin ierarhizate, mai puţin bazate pe autoritatea dată de poziţia deţinută, mai puţin bazate pe limite fixe şi clare de responsabilitate şi autoritate, este foarte probabil ca în viitor conflictul să fie o componentă majoră a vieţii organizaţiilor.
Un lucru important în gestionarea conflictelor este să conştientizăm că doar rezultatele unui conflict pot fi bune sau rele, conflictul în sine este neutru şi, de multe ori, inevitabil.
De aceea, gestionarea corespunzătoare a conflictelor este nevoie să fie susţinută de un climat organizaţional în care relaţiile se bazează pe încredere şi respect reciproc. Doar în aceste condiţii oamenii se pot simţi confortabil şi în siguranţă exprimându-şi diferenţele de opinie şi lucrând împreună la găsirea de soluţii din care toată lumea să aibă de câştigat.
Durata: 1 sau 2 zile (de la ora 09:00 la 17:00)
Metodologie:
Program de training susţinut cu exemple, simulări, exerciţii (individuale şi de grup) pornind de la situaţii concrete.
Conținutul programului:
- Ce este și cum ia naștere un conflict?
- Tipuri de conflicte
- Aspectele negative și aspectele pozitive ale conflictului
- Care este ciclul de viață al conflictului?
- Cum escaladează un conflict?.
- Detectarea celor mai importante semne ale existentei conflictului atât la nivel interpersonal cât şi între echipe sau departamente.
- Stiluri de abordare a conflictelor
- Cum putem recunoaşte şi neutraliza o varietate de tactici psihologice pe care le utilizează unele persoane pentru a genera şi întreține conflictele (cinism, exagerare, generalizare, atac la persoană, învinovățire etc.).
- Soluționarea conflictelor
- Alege strategia cea mai potrivită pentru a aborda şi rezolva conflictul în concordanţă cu interesele proprii!
- Negocierea soluțiilor de rezolvare a conflictelor
- Abilităţile emoţionale necesare dezamorsării conflictelor şi găsirii unor soluţii în urma cărora părţile implicate să aibă de câştigat.
- Prevenirea conflictelor – strategii individuale și la nivel de organizație